DF325A

Omjer kompresije 12.0: 1

Naše rješenje za razvoj 80 KS po litri u motoru V6 350 konjskih snaga bilo je povećanje stupnja kompresije na 12,0: 1, što je najveći omjer kompresije ikada upotrebljen za vanbrodski motor. Kako bismo to učinili bez kucanja (tipičan problem u ovom omjeru), razvili smo sustave za miješanje hladnijeg zraka s dobro atomiziranim gorivom kako bismo osigurali optimalne uvjete za potpuno i kontrolirano izgaranje.

Sustav dvostrukih usisa zraka (Dual Louver)

Kod velikih brzina, čestice vode mogu biti usmjerene, zarobljene i isušene. Naši iskusni inženjeri radili su na primjeni ove teorije u praksi povećavajući protok usisa za pretvaranje vodene pare u čestice i projektiranje lopatica za hvatanje i skretanje tih čestica od usisnog toka.
Sustav dvostrukog usisa zraka sposobn je potpuno odvojiti čestice vode prisutne unutar poklopca motora. Sustav direktnog usisa omogućuje da motor postigne maksimalni mogući omjer prijenosa 12,0:1 (DF350A), 10,5:1 (DF325A / DF300B), što pridonosi povećanju izlazne snage.

Dual Louver

Dvostruki sustav injektora (Dual Injector)

Ubrizgavanje goriva čini dvije stvari, raspršuje gorivo i, usput rečeno, hladi cilindar kako bi smanjilo kucanje. Da bismo postigli željenu snagu, morali smo ubrizgati 100% goriva u cilindar odjednom, u točno određeno vrijeme i pod točnim kutom kako bi ohladili cilindar i omogućili izgaranje u središtu komora za izgaranje. Novi sustav dvostrukog ubrizgavanja pomoću dva manja injektora omogućio je potrebnu preciznost kao i poboljšanu atomizaciju, povećavajući snagu bez izazivanja kucanja.
Dvostruki injektori osiguravaju za svaki cilindar dobije uvijek točnu količinu goriva u pravom trenutku omogućavajući da motor postigne maksimalnu snagu i bolju učinkovitost u potrošnji.

Dual Injector

Suzuki sustav sa dva propelera (Dual-prop System)

Razvoj prvih Suzukijevih kontra-rotirajućih propelera
Nakon što su se rješili izazovi oko motora, prešlo se na donji pogonski dio. I opet su se iskustva stečena u praksi, pokazala i u teoretskom dijelu. Nakon mnogo godina dizaj-niranja motora, Suzukijevi inženjeri znaju da oblik podvodnog dijela motora i dizajn propelera imaju kritični utjecaj na performanse. Povećana snaga motora zahtijevala je veće zupčanike koji su i većih dimenzija. Zupčanici većih dimenzija znače i veće kućište kako bi se mogli zakrenuti veći propeleri. Veće kučište stvara više otpora kroz vodu što usporava plovilo i negativno utječe na veću snagu motora. Nakon razmatranja opcija, razvila se inovativna ideja: dizajnirati dva kontra-rotirajuća propelera. Kontra-rotirajući propeleri omogućavaju više podvodnog gripa, a dva propelera raspoređuju okretni moment motora podjednako na oba propelera. Tako se zaokretni moment po pojedinom propeleru smanjuje pa propeleri mogu biti manjeg dijametra. Manji dijame-tar propelera znači da podvodni dio motora može biti kompaktnijeg dizajna. Da bi se spriječilo da propeleri udaraju jedan o drugi razvijena je posebna nova gumirana čahura koja propelere drži na sigurnoj udaljenosti jedan od drugog.

Dual Prop

DF325A – Vožnja na 91 oktana super bezolovnom benzinu

Novi vodeći vanbrodski motori DF325A/DF300B dizajnirani su za vožnju na 91 oktana super bezolovnom benzinu. To su prvi četverotaktni vanbrodski motori 300 i iznad 300 konjskih snaga na svijetu koji je to postigao.
Visokotehnološki i inovativni DF325A dizajniran je da bude robustan, jednostavan za korištenje i svestran, što ga čini idealnim vanbrodskim motorom za veća plovila i sve zadatke. Bilo da koristite svoj brod za rad ili razonodu, ovaj najnoviji Suzuki motor idealni je izbor jer dijeli iste revolucionarne tehnologije kao i nedavno lansirani DF350A.

Dizajn lopatica propelera

Suzukijevi inženjeri vršili su testiranja i sa raznim kombinacijama broja lopatica, usvojena je varijanta sa tri-lopatice/tri-lopatice koja se pokazala kao optimalnom i na vodi. Ova kombinacija nije samo omogućila najveću maksimalnu brzinu već i nevjerovatna ubrzanja, čak i pod punim opterećenjem i na visokim okretajima.
Budući da se okretni moment motora prenosi preko 6 lopatica, a ne tri, izvršene su potrebne preinake oblika lopatica i geometrije propelera, kako bi se dizajn istoga usavršio i ojačao.

Dvostruki usis vode (Dual Water Inlet)

Sustav hlađenja motora oslanja se na vodu koja se dovodi kroz niske usisnike na donjem dijelu motora. Otvori su postavljeni što dalje međusobno te izvedeni da se omogući usis dovoljne količine vode, naročito pri visokim brzinama. Glavni otvor je postavljen ispred kućišta mjenjača, a drugi otvor tik iznad pete motora čime su postignuti najbolji rezultati.

,

Projektiranje jakih dijelova pogona

Dvostruki kontra-rotirajući propeleri sa šest lopatica omogućavaju veliki potisak. Potisak je toliko velik, da su inženjeri bili primorani izmijeniti materijal zupčanika mjenjača, dodana je i toplinska obrada za kontrarotirajuće propelere kako bi izdržali povećani potisak i inercijske mase.

Bolje upravljanje, efikasnost i uravnoteženost.

Uobičajeno, kada se koriste višestruki vanbrodski motori, postavlja se kombinacija standardnih i protuokretnih motora. Suzuki selektivna rotacija, dostupna na našim vanbrodskim motorima serije AP, eliminira potrebu za različitim modelima, jer se svaki model može lako programirati za rad u oba smjera. Tehnologija kontrarotirajućeg propelera DF350A uzima ovaj proces korak dalje, eliminirajući zakretni moment upravljanja i maksimizirajući istinske i ravne pogonske sile.

Dobitnik nagrade za inovacije NMMA 2017. godine

Nagrade IBEX-a za inovacije najprestižnije su nagrade za pomorsku tehnologiju, koje se dodjeljuju novim proizvodima u pomorskoj industriji koji pokazuju prepoznatljive tehnološke inovacije i pružaju izvanredne koristi za potrošače.

Sljedeće značajke modela DF350A bile su cijenjene po primitku nagrade:

    • Najveća zapremina V6 motora, 4,4 litre
    • Suzuki sustav sa dva propelera (za iznimno prianjanje i ubrzanje)
    • Direktan usis zraka i Dvostruki sustav injektora (za postizanje visokog stupnja kompresije i učinkovito sagorijevanje)
    • Sustav dvostrukih usisa zraka (za učinkovito odvajanje zraka i vode)
    • Niska potrošnja goriva

Ovo je deveta nagrada za inovacije koju su osvojili Suzuki vanbrodski motori, što potvrđuje našu sofisticiranu tehnologiju. Osam od tih nagrada bilo je za četverotaktne vanbrodske motore, što je najveći broj nagrada kod proizvođaća vanbrodskih motora u toj kategoriji.

IBEX 2017 Award

Dobitnik Nagrade za dobar dizajn 2017. (Good Design Award 2017)

Ovaj vanbrodski motor vrijedan je da ga se naziva admiralskim (flagship). Ima jedinstven i sofisticiran oblik, uvijen u organske krivulje od usisa zraka do propelera. Boja i logotip daju spokojan osjećaj dostojan vodećeg modela koji će privući pozornost.
Što se tiče performansi, stabilnost se poboljšava primjenom rijetkog dvostrukog propelerskog sustava.
Što se tiče dizajna i inženjeringa, ovaj proizvod predstavlja dinamičan skok za Suzuki vanbrodske motore.

Nagrada za dobar dizajn je sveobuhvatni sustav za promicanje dizajna koji odabire dobar dizajn iz raznih područija u razvoju, te ima za cilj obogatiti naše živote, industriju i društvo u cjelini tako što naglašava i slavi dizajnerska dostignuća. Domaćin je javna ustanova Japanski institut za promidžbu dizajna.